Scurt istoric 

În anul 1868, în București, se înființează o nouă școală a cărei imagine are să supraviețuiască timpului, fiind locul în care, de zeci de ani, se formează caractere și suflete.

Şcoala Gimnazială "Nicolae Titulescu", căci despre ea este vorba, apare într-un document emis în iarna anului 1868 de către Ministerul Instrucțiunilor Publice și Cultelor ca Școala de băieți din Sectorul Negru al Bucureștilor, iar, în alte documente din perioada 1869-1885, ca Școala de băieți nr. 3. După Primul Război Mondial, școala de băieți a fuzionat cu o școală de fete, fiind cunoscută sub denumirea de Școala de 7 ani mixtă nr. 3.

Privind în trecut, vedem că nu numai numele școlii suferă modificări, de-a lungul timpului școala cunoscând mai multe spații care o găzduiesc până în anul 1940 când își găsește locul într-o clădire cu o arhitectură deco-modernistă din B-dul Basarab, nr. 52, actual Nicolae Titulescu, loc din care își deschide și astăzi porțile pentru sutele de elevi ce-o însuflețesc.

Atrăgând repede atenția și bucurându-se de aprecierea celor ce-i treceau pragul, spațiul devine la scurt timp neîncăpător pentru mințile și sufletele ce-și doreau să fie formate aici, motiv pentru care, din anul 1963, școlii i se adăugă un nou corp, fiind sporit numărul de clase, ateliere și cabinete.

În timp, așa cum este firesc, școala a trecut prin mai multe transformări, evoluând permanent. Deschidem astăzi ușa școlii și pășind pe scările ce duc spre fiecare clasă, spre cunoaștere, putem citi "frânturi de gânduri", cuvinte ce marchează fiecare treaptă și sunt menite să nască idei și încredere în mintea și sufletul celor ce-și aruncă privirea asupra lor.

Ajungem pe holurile largi și luminoase, în inima școlii, unde se schimbă opinii, au loc dezbateri, se creează prietenii și se colecționează cele mai frumoase amintiri. Într-un colț, amenajat special pentru pasionații de lectură, pe niște fotolii confortabile, lângă o mica bibliotecă, un grup de copii se bucură de timpul dintre ore, răsfoind cărțile puse la dispoziție de școală, schimbând impresii și făcându-și recomandări. La câțiva metri distanță, înșirați în dreptul ferestrelor, pot fi zăriți pasionații de sport care îi privesc pe cei care înoată în bazinul din incinta școlii. După ore, mulți dintre ei vor fi acolo, școala dându-le prilejul să se dezvolte atât intelectual, cât și fizic.

Cum educația înseamnă diversitate, interculturalitate, a ști din toate și a ști să faci, a-ți găsi pasiunea și a te realiza prin ea, a te pregăti pentru lumea în care trăiești, sala de festivități a școlii, cu o capacitate de aproximativ 70 de locuri, găzduiește prezentări pe diferite teme de interes pentru copii, serbări, conferințe, întâlniri cu oameni de seamă din diferite domenii, fiind un spațiu al descoperii, al manifestării curiozității și al cunoașterii.

Clopoțelul sună, pe holuri se așterne liniștea, dar în clase, alături de domnii și doamnele profesoare, încep să se scriu cele mai frumoase destine, pentru că școala e mai mult decât clădirea în sine, e speranță, emoție, încredere, reușită, evoluție, dezvoltare, e despre ei, despre copiii ce se întorc peste ani aici cu mândria, nostalgia, bucuria și recunoștința că au fost elevi ai Școlii Gimnaziale "Nicolae Titulescu".

Photo Gallery: Despre noi